Financieel

Welke soorten reclames bestaan er?

Dagelijks wordt de consument overrompeld met een heleboel reclames. Met reclames probeert een onderneming de verkoop van zijn diensten of producten te bevorderen. Het kan ook zo zijn dat een onderneming door middel van reclame een positief beeld wil creëren. Voor de verschillende doelen van reclames zijn verschillende soorten reclames die een onderneming kan inzetten om het doel te bereiken. Zo zijn er veel reclamebureaus in Amsterdam die ondernemers ook willen helpen met deze verschillende soorten reclames.

Productreclame

Productreclame is een heel erg veel voorkomende soort van reclame maken. In productreclame is het namelijk zo dat er reclame wordt gemaakt voor een product van de desbetreffende onderneming. Hierbij kan er reclame gemaakt worden voor een nieuw product of een nieuwe versie van een product. Deze vorm van reclame maken wordt vaak gebruikt als een onderneming de consument wil laten weten wat ze in hun assortiment hebben of wanneer ze merktrouw willen creëren bij de consument.

Collectieve reclame

Bij collectieve reclame wordt er reclame gemaakt voor een hele productgroep, bijvoorbeeld bloemen. Deze soort reclame wordt vaak ingezet als bedrijven er samen voor willen zorgen dat de vraag naar het product wordt vergroot. Hierbij is dus niet het doel dat de vraag naar hun eigen merk wordt vergroot. Een voorbeeld hiervan is dat een hele groep aanbieders van bloemen reclame gaat maken om te laten weten dat bij elke gelegenheid wel een bloemetjes past.

Coöperatieve reclame

Bij coöperatieve reclame is het zo dat de fabrikant en de detailhandelaar dit delen. Dit terwijl ze niet hetzelfde doel willen bereiken maar hiermee delen ze wel de reclamekosten. Het delen van de reclamekosten is dan ook vaak de grootste reden waarom er voor deze soort reclame gekozen wordt. Een andere reden waarom ervoor deze soort reclame gekozen wordt is dat deze soort een duurzame relatie oplevert met detailhandelaren welke via hun lokale verkoopkanalen het product van de fabrikant makkelijker onder de aandacht kunnen brengen bij de consument. Een nadeel van deze soort reclame voor de detailhandelaar dat wanneer deze reclame landelijk wordt gedaan maar de detailhandelaar alleen plaatselijke winkels heeft.

Combinatiereclame

Bij combinatiereclame delen twee bedrijven hetzelfde belang. Bijvoorbeeld met mixdrankjes. Omdat er in mixdrankjes meerde soorten drank gaann kunne de fabrikanten wikllen dat de afzet van hun drank stijgt, daarom maken ze reclame voor het mixdrankje om er zo voor te zorgen dat er meer vraag ontstaat naar hun drank. Het nadeel van deze soort reclame is wel dat het resultaat moeilijk vast te stellen is.

Ideële reclame

Bij ideële reclame is het zo dat deze geen commercieel belang hebben. Deze vorm van reclame wordt vaak gemaakt door de overheid om bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat je voorzichtig omgaat met vuurwerk. Niet alleen de overheid maakt gebruik van deze soort reclame maar ook non-profitorganisaties.