Technologie

Risico’s van het internet

Het internet is geweldig je kunt er zulke fantastische dingen mee doen, je kunt contact maken met de mensen over de hele wereld, informatie vinden over alle onderwerpen die je maar kunt bedenken, muziek luisteren, gamen, films kijken , spullen kopen zowel nieuw als tweedehands, cursussen volgen en zo nog veel meer. Maar er zijn ook een hoop risico’s.

Virussen

Via het internet kun je virussen binnekrijgen op je computer. De een is erger dan de ander. Zo maken sommige je computer langzaam, andere maken je computersysteem kapot, er zijn ook virussen die criminelen de kans geven om persoonlijke informatie te stelen zoals: wachtwoorden, creditcardnummers, bankgegevens bestanden die op je computer staan. Dit is niet de bedoeling, al helemaal niet wanneer je vertrouwelijke bestanden op je computer hebt staan. Hierom moet je altijd een antivirus op je computer(s) geïnstalleerd hebben. Als je wel last hebt van een virus hebt op je laptop en je weet niet hoe je het op moet lossen breng hem even langs een computer reparatieshop.

Privacy

Je krijgt een email of telefoontje van iemand die beweert van de bank of van de belastingdienst te zijn. Deze zal je vragen “ter controle” wat gegevens te geven. Dit gaat soms zo ver dat ze beweren als je je pincode niet geeft, de bankpas ongeldig wordt verklaard omdat ze deze gegevens dan zogenaamd niet kunnen verifiëren. Dit noemen we social engineering. Hierbij proberen ze je te beweren dat je geheime gegevens door moet geven anders zijn de gevolgen “niet te over zien”. Hier klop natuurlijk niks van, het is echter heel overtuigend. Maar hou altijd in gedachten dat je bank, de belastingdienst of wie dan ook geen vertrouwelijke informatie aan je zou vragen. Verwijder deze mailtjes gelijk of hang gelijk op als er om dit soort dergelijke info wordt gevraagd.