Blog

Marketingtak: Influencer marketing!

Even een algemeen beeld vormen van Influencer marketing. Influencer marketing maakt gebruik van social influencers die social media platformen gebruiken en een grote ‘fanclub’ hebben. Het doel van influencer marketing is om een specifieke doelgroep aan te spreken met een Influencer, om deze vervolgens te activeren. Het idee erachter is dat de influencers en bloggers de meningen van hun volgers kunnen aanspreken. De laatste jaren is deze vorm van marketing de pan uit gerezen.

Waar vind je deze social influencers?

Om even het begrip social Influencers uit te leggen, dit zijn personen, veelal vloggers, bloggers en supersterren die erg actief zijn op een scala aan social media platformen. Deze individuen worden gezien als invloedrijke personen. Supersterren zijn onder andere acteurs die via hun social media een kijkje achter de schermen geeft, vloggers filmen over een onderwerp en plaatsen dit op platformen als Youtube en Vine. Bloggers hebben vaak een eigen website waarop zij content plaatsen en deze weer verspreiden via andere social media kanalen.

 

Influencer marketing in Nederland

De populariteit van Influencer marketing is ook in Nederland sterk aanwezig, Youtubers, bloggers en Instagrammers doen massaal mee aan deze vorm van marketing. Deze social Influencers zijn voor het grootste gedeelte aangesloten bij een netwerk van Influencer marketing agencies. Deze bureau’s houden een database bij met Influencers, merken en bedrijven kunnen op hun beurt weer via het platform op zoek naar relevante Influencers voor hun merk of product.

 

Subtiliteit is key!

Voor veel merken en bedrijven klinkt Influencer marketing als een goede aanvulling op hun marketing strategie. Een subtiele en efficiënte wijze om een specifieke doelgroep te bereiken. Daarnaast kan je via een Influencer marketing agency tot op de komma nauwkeurig analyseren of je campagne geslaagd is. Zonder dat het teveel opvalt kan een social Influencer de naam van jouw merk of product laten vallen.

 

Welk prijskaartje hebben social Influencers?

De kosten van Influencer marketing zijn in vergelijking met de traditionele vorm van marketing veel lager. Een Influencer marketing campagne zal bovendien meer engagement en bereik creëren. Dit ontstaat door de persoonlijke touch die een Influencer toevoegt aan een post of campagne. Door de snelgroeiende populariteit bestaat er een kans dat Influencer marketing de komende jaren in prijs zal stijgen.

 

Verschil in Social Influencers

Er is een onderscheid te maken tussen micro en macro Influencers. Macro Influencers hebben een groot aantal volgers maar weinig interactie met de volledige achterban. Micro Influencers daarentegen, hebben juist het tegenovergestelde, een kleiner aantal volgers maar juist veel meer interactie met hun achterban, daardoor zal een micro Influencer sneller meer engagement genereren dan een macro Influencer.Werk bij naar versie 4.9.6

Platformen voor Influencer marketing

Platformen staan vaak directer in contact met Influencers waardoor de communicatie sneller en soepeler verloopt en je dus ook snel aan de slag kan gaan met de door jouw bedachte campagne. Wat ook een voordeel is, is de onderhandelingspositie die je hebt bij de Influencers wat weer voordelig kan werken voor de portemonnee van het merk of bedrijf. Natuurlijk is het mogelijk om een Influencer agency of Influencer Marketing bureau in te zetten voor zowel B2B als B2C-campagnes.